Omgaan met een met vuurwapen gewapende aanvaller

Elke gewone burger die geweerschoten hoort zal eerst een Normalcy Bias ervaren. Die Normalcy Bias is een copingmechanisme waardoor uw hersenen het geluid gaan koppelen aan een geluid dat ze kennen, vuurwerk bijvoorbeeld. Net die cruciale seconden tussen het eerste schot en het besef dat er echt iets ernstig aan de hand is kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood gaan. Plots staat de schutter in dezelfde ruimte en leegt hij koelbloedig het magazijn van zijn aanvalsgeweer op de aanwezigen. Het volgende probleem dient zich aan: ontkenning. “Is dit echt?”, weeral gaan cruciale seconden verloren.

akms

Een standaardmagazijn van de bij terroristen populaire AK47 heeft 30 kogels, het wapen kan die kogels volautomatisch in een paar seconden afvuren waarna de schutter moet herladen. Half automatisch, waarbij de schutter voor elke kogel de trekker moet overhalen haalt het wapen 40 kogels per minuut. Het herladen duurt 3 seconden, een getrainde schutter doet het nog sneller.

Vluchten of vechten?

Vluchten moet sowieso de eerste optie zijn, de regel is 4V: Vermijden, Vluchten, Verstoppen en als het niet anders kan: Vechten

 

Vermijden

Het vermijden van een situatie is iets waar we hard op hameren. We onderzoeken dadergedrag aan de hand van getuigenverklaringen, beelden van bewakingscamera’s en praktijksimulaties. De bevindingen delen we in onze cursussen.

Vluchten

Vluchten, klinkt simpel maar om ervoor te zorgen dat de vlucht veilig verloopt is een protocol trainen onontbeerlijk. Een aantal stappen uit dat protocol zijn context afhankelijk. Bedrijven hebben er baat bij om een op-maat protocol te ontwikkelen voor hun personeel.

Verstoppen

Vluchten is niet mogelijk? De enige optie is je verstoppen? Uit statistieken van het Amerikaanse Department of Homeland Security blijkt dat er tot nu geen enkele Active Shooter een deur heeft ingebeukt. Sluit de deur. Alhoewel, dat lijkt eenvoudiger dan het is. Als je tot het besef bent gekomen dat er mogelijks een schutter onderweg is naar je locatie zal je stress ervaren. Een sleutel zoeken en een slot dichtdraaien wordt dan plots minder evident.

Vechten

We zijn niet het soort school dat superheld verhalen vertelt. De realistische benadering van het probleem staat centraal. Fysieke verdediging is enkel van toepassing als er geen andere mogelijkheden zijn.

Het ontwapenen van iemand die meer dan een meter van je af staat is zo goed als onmogelijk. Het ontwapenen van een getraind aanvaller zal bijna zeker leiden tot verwondingen. Maar goed, er zijn geen opties meer dus het moet wel. De techniek die de meeste kans maakt is zwermen. De term klinkt iets beter in het Engels, swarming. Met een groepje mensen de aanvaller overdonderen. Het probleem bij deze techniek is het feit dat een niet getrainde groep elkaar onbewust kan tegenwerken waardoor het risico op blessures verhoogt. De grote vraag is ook: wie? Logischerwijze zouden dat de mensen die het dichtst bij de aanvaller staan moeten zijn.

Als de aanvaller op komst is, je kan de deur niet sluiten en er is geen vluchtweg dan verhoog je je overlevingskans door laag, gehurkt naast de deur post te vatten en de aanvaller te overrompelen. Eventuele andere aanwezigen kunnen allemaal langs dezelfde muur post vatten.

Stappenplan

  • Je hoort schoten, verlies geen tijd, zoek niet naar bevestiging, als je denkt schoten te horen ga dan onmiddellijk weg van de schoten naar een veilige locatie, liefst buiten het gebouw. Indien dit niet kan ga naar een veilige ruimte die van binnenuit af te sluiten is.
  • Laat je bezittingen achter.
  • Als je buiten bent ga dan niet in groep staan, neem geen openbaar vervoer.
  • Bel de hulpdiensten, zeg je naam, geef de locatie van de schoten en andere info, geef je huidige locatie, vraag de politie je te bellen als de situatie veilig is en zet meteen je GSM op stille modus en hou je toestel in de gaten.
  • Als je in een veilige ruimte zit doe je het licht uit (zet ook computermonitoren uit), sluit gordijnen, barricadeer de deur (zelfs als ze gesloten is) en wees stil. Geef geen antwoord als iemand roept. Ga niet allemaal samenzitten als je met meer bent, verschuil je achter zwaar meubilair. Leg je plat op de grond .
  • Als de situatie veilig is en je bent er zeker van dat de politie de situatie onder controle heeft blijf je waar je bent. Hou ten allen tijde je handen zichtbaar. Maak geen plotse bewegingen. Verwacht dat je ruw aangepakt zal worden. De politie kan niet zeker zijn dat er zich geen schutter of erger terrorist onder u bevindt. Volg de bevelen van de politie op zonder vragen te stellen. Als je medische hulp kan bieden zeg dan kort wat je bent en dat je kan helpen. Wees niet verontwaardigd als ze je hulp weigeren.

 

Ik zou…

Bevriezen? De kans dat je bevriest verminderd zodra je over de juiste informatie beschikt. Zelfs het verwerken van deze tekst kan je overlevingskansen al verhogen. Daarnaast is het zich bewust zijn van de problematiek en het trainen van protocollen essentieel.

Tijdens onze cursussen geven we informatie over de motieven, gedrag en werkwijze van een met vuurwapen bewapende aanvaller, we hebben het over de verschillende agressievormen, we bekijken wat angst en stress met je lichaam doet, we stellen vluchtplannen op, leren ons correct verstoppen en besteden aandacht aan de problematiek van het ontwapenen.

Luc Van Laere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s